طلا 18عیار: 4,799,600 تومان طلا 24عیار: 6,393,100 تومان دلار: 73,000 تومان
حقانی

سبد خرید شما خالی است.

تاریخچه گوشواره

دانستنی‌های طلا و جواهرمقالات

زمان مطالعه: 3 دقیقه

میزان بازدید: 777

0 نظر

تاریخچه گوشواره

گوشواره طلا از مصنوعات زینتی است که مردم فرهنگ‌های مختلف از قدیم‌الایام از آن استفاده می‌کنند. اگر بخواهیم به تاریخچه آن نگاهی بیندازیم متوجه می‌شویم که اولین استفاده از آن، دوران باستان بود و در جوامع مختلف مفاهیم متفاوتی داشت. اولین گوشواره‌ها توسط مردان مصری و آشوری که از طبقه اجتماعی بالاتری بودند، استفاده شد؛ اما در زمان روم باستان در گوش‌های بردگان گوشواره می‌انداختند. در این میان زنان ثروتمند یونانی و رومی از گوشواره‌های مروارید بهره می‌بردند. ما در مطلب امروز قصد داریم به‌طور جزئی‌‌تر تاریخچه گوشواره در جوامع مختلف را بررسی کنیم.

در ضمن  اگر به اطلاعات بیشتری در این زمینه نیاز دارید، همکاران ما در سایت طلا و جواهری حقانی آماده هستند تا به سوالات شما پاسخ دهند؛ همچنین می‌توانید با مراجعه به این سایت به خرید طلا آنلاین بپردازید و از مزایای آن برخوردار شوید. 

تاریخچه گوشواره در ایران

تصویر تاریخچه گوشواره در ایران

تاریخچه گوشواره در ایران و اولین نشانه‌هایی که ثابت می‌کند از آن در ایران استفاده می‌شد، از آثار به‌جای مانده از تمدن ایلام نشات می‌گیرد. با مشاهده مجسمه‌های تخت جمشید و دیدن گوشواره‌‌ای که روی گوش سرباز خودنمایی می‌کند متوجه می‌شویم که در آن دوران از گوشواره استفاده می‌کردند؛ همچنین در مجسمه‌ای که از دوران ساسانی به‌یادگار مانده، روی گوش چپ مرد نمکی گوشواره دیده می‌شود. 

از دوران هخامنشی گوشواره طلا نگین‌دار برجای مانده است که با فیروزه، سنگ لاجورد و عقیق سرخ منبت‌کاری شده‌اند. قدمت این گوشواره طبق بررسی‌های باستان‌شناسان به دوران هخامنشیان بر می‌گردد و به سال‌های ۳۳۰-۵۲۵ مربوط می‌شود. این گوشواره زمانی ساخته شده است که از ابزارهای امروزی خبری نبود و با این حال به زیباترین شکل ممکن ساخته شده و چشم‌های جهانیان را به خود خیره کرده است. این گوشواره که قطر آن، یک و نیم سانتی‌متر بوده، هم‌اکنون در موزه‌ هنرهای بوستون نگه‌داری می‌شود. 

[elementor-template id=”53810″]

تاریخچه گوشواره در غرب 

گوشواره‌های مختلفی در زمان‌های خاص مورد استفاده قرار می‌گرفت که بعدها به کشورهای دیگر هم راه یافت. مثلا مردم هند و خاورمیانه از گوشواره چلچراغی در حدود هزاران سال پیش استفاده می‌کردند؛ در حالی‌که این گوشواره‌ها از سال ۱۹۲۰ میلادی در صنعت مد و فشن راه پیدا کرده است. در انگلستان از سال ۱۵۹۰ میلادی استفاده از گوشواره رایج شد و از سال ۱۹۶۰ سوراخ کردن گوش بار دیگر مرسوم شد. اوایل، گوش‌ها را در خانه سوراخ می‌کردند؛ اما بعد از مدتی، پزشکان سوراخ کردن گوش را بر عهده گرفتند؛ همچنین در جواهرفروشی‌ها هم گوش را سوراخ می‌کردند.‌

 

در سال ۱۹۷۰ میلادی، سوراخ کردن گوش با روش‌های مطمئن‌تری انجام می‌گرفت. در همان سال‌ها در آمریکا اولین بار چند سوراخ روی گوش ایجاد می‌شد. در زمان قر‌ن وسطی کم‌کم استفاده از گوشواره مردانه از مد افتاد و کلیسای کاتولیک هم این کار را برای مردان ممنوع اعلام کرد. از آن زمان تنها راهزنان، دزدان دریایی و افرادی که از طبقات پایین اجتماع بودند، گوشواره به گوش می‌کردند. ملوانان هم با استفاده از گوشواره امیدوار بودند بعد از مرگشان برای آن‌ها مراسم تدفین برگزار شود. سوراخ کردن گوش هم به‌منزله سفر و عبور از خط استوا بود.

تاریخچه گوشواره در مصر

تصویر تاریخچه گوشواره در مصر

در مصر هم شاهزادگان ‌و پادشاهان از زمان سلسله هجدهم از گوشواره استفاده می‌کردند. استفاده از رنگ‌های خاص گوشواره معانی متفاوتی را القا می‌کرد؛ مثلا استفاده از گوشواره گ به رنگ آبی، نشان‌دهنده سلطنتی بودن فرد بود و مقام و جایگاه او را نشان می‌داد. استفاده از گوشواره به‌رنگ سبز نشانه باروری و موفقیت بود. تاریخچه گوشواره طلا به زمانی برمی‌گردد که زنان اشراف و الهه‌ها از آن‌ها استفاده می‌کردند، آن‌ها گوشواره طلا زنانه حلقه‌ای که با سنگ‌های قیمتی تزیین می‌شد، را به‌گوش می‌کردند؛ اما افراد فقیر و افراد طبقات ضعیف جامعه مصر از گوشواره حلقه آهنی استفاده می‌کردند. 

تاریخچه گوشواره مردانه

تصویر تاریخچه گوشواره مردانه

بر طبق بررسی‌های انجام گرفته و آثار به‌جای مانده از دوران باستان، اولین گوشواره‌ها را مردان به‌گوش می‌کردند و وسیله‌ای بود که قدرت، ثروت و موقعیت اجتماعی مردان را به‌رخ می‌کشید و مجسمه‌های تخت جمشید در ایران گواه این مطلب است؛ در انگلستان هم استفاده از گوشواره برای مردان از سال ۱۵۹۰ میلادی رایج شد. ملوانان هم در دوران باستان از آن‌ها استفاده می‌کردند.

از سال ۱۹۶۰ تا ۱۹۹۰ میلادی همجنس‌گرایان از گوشواره تک در یکی از گوش‌های چپ یا راست استفاده می‌کردند تا بتوانند بدون اینکه در معرض تعصب‌های شدید برخی از افراد قرار بگیرند، همدیگر را بشناسند. بعدها پوشیدن گوشواره‌ها در یک گوش به‌صورت علنی نشانه گرایش همجنس‌گرایانه شد. شکل گوشواره‌های آن زمان بیشتر حلقه‌‌های فلزی و میخی نگین‌دار بود. در آن زمان معمولا مردان همجنس‌گرای اروپایی اقدام به سوراخ کردن گوش چپ و همجنس‌گرایان امریکایی، گوش راست را سوراخ می‌کردند. امروزه دیگر استفاده از این گوشواره‌ها به‌عنوان گرایش همجنس‌گرایانه در میان مردان رایج نیست و عده‌ای از مردان بدون اینکه هدف خاصی داشته باشند، گوشواره به‌گوش می‌کنند.

 

سخن پایانی

گوشواره از گذشته‌های دور در بین مردم کشورهای مختلف و در فرهنگ‌های متفاوت استفاده می‌شود. اگرچه اکنون گوشواره یکی از زیورآلات مورد علاقه خانم‌‌ها محسوب می‌شود و کمتر مردی را می‌بینیم که گوشواره به گوش کند؛ اما با توجه به مطالبی که بیان کردیم در دوران باستان استفاده از گوشواره در میان مردان هم رواج داشت.

نظرت در مورد این مطلب چیه؟